Giftinformasjonen ved folkehelseinstituttet ser med bekymring på fjorårets soppsesong, hvor flere ble innlagt med alvorlige soppforgiftninger. Disse forgiftningene kan gi varig organskade med alvorlige følger og det må vi forsøke å forebygge.
Giftinformasjonen erfarer at flere av de som blir forgiftet, er av utenlandsk opprinnelse. Folk med utenlandsk opprinnelse kan ha tradisjoner med sanking av sopp i hjemlandet, men sopp som er spiselig i andre land, kan forveksles med giftig sopp i Norge.
Du finner informasjon om temaet på Giftinformasjonen sine nettsider.Info til utenlandske sopplukkere (helsenorge.no)
Du finner brosjyrer om giftige sopper i Norge på flere språk.Info om giftige sopper i Norge på flere språk (fhi.no)
Det finnes flere tusen sopparter i norsk natur. Les deg opp på soppen du har plukket dersom du er usikker.
Info om sopp og forgiftning (helsenorge.no)
Det finnes digital og fysisk soppkontroll, som driftes av Norges sopp- og nyttevekstforbund.
Digital soppkontroll (soppkontroll.no)