Soppsesongen er i gang, vær varsom!

Høsten er i anmarsj og flere er ute i skogen for å plukke sopp. Det er viktig å være oppmerksom på giftige sopptyper. I 2024 mottok giftinformasjonen et rekordhøyt antall henvendelser om alvorlig forgiftning. 

Giftinformasjonen ved folkehelseinstituttet ser med bekymring på fjorårets soppsesong, hvor flere ble innlagt med alvorlige soppforgiftninger. Disse forgiftningene kan gi varig organskade med alvorlige følger og det må vi forsøke å forebygge.

Giftinformasjonen erfarer at flere av de som blir forgiftet, er av utenlandsk opprinnelse. Folk med utenlandsk opprinnelse kan ha tradisjoner med sanking av sopp i hjemlandet, men sopp som er spiselig i andre land, kan forveksles med giftig sopp i Norge.

Du finner informasjon om temaet på Giftinformasjonen sine nettsider.Info til utenlandske sopplukkere (helsenorge.no)

Du finner brosjyrer om giftige sopper i Norge på flere språk.Info om giftige sopper i Norge på flere språk (fhi.no)

Det finnes flere tusen sopparter i norsk natur. Les deg opp på soppen du har plukket dersom du er usikker. 
Info om sopp og forgiftning (helsenorge.no)

Det finnes digital og fysisk soppkontroll, som driftes av Norges sopp- og nyttevekstforbund. 
Digital soppkontroll (soppkontroll.no)

Hender holder frem en boks med nyplukkede kantareller. - Klikk for stort bilde