Bakgrunn for prosjektet
Aure historielag tok kontakt med kommunen i 2020 med ønske om å se på muligheter til å etablere et minnesmerke på Solskjelsøya, stedet der Harald Hårfagre utkjempet to sjøslag mot lokale høvdinger i år 863.
Utsikt mot Solskjel sett fra Edøyfjorden med ferge på vei til Sandvika.
Heidi Rognskog Mella
Det ble satt ned ett utvalg, som arbeidet fram en rapport til formannskapet. Det førte til tilføring av midler for å arbeide videre med prosjektet. Et kunstutvalg ble opprettet høsten 2024, og har fått mandatet til å gjennomføre arbeidet frem til et monument er etablert på øya. Et monument som statuerer Solskjel som historisk sted av nasjonal interesse.
Kunstutvalget skal komme fram til metode for valg av kunstner og gjennomføre prosesser knyttet til prekvalifisering og konkurranse. Kunstutvalgets oppgave er også å forankre, formidle og markedsføre prosjektet fram til monument står ferdig. Videre inngår en plan for sikring og vedlikehold for framtiden i samarbeid med valgte kunstner, utfører og kommunen.
Historien som Solskjel
Solskjelsøya er mest kjent fra Snorres Saga som stedet der Harald Hårfagre utkjempet to slag mot lokale høvdinger i år 863. Her fortelles det at Harald Hårfagre gikk seirende ut av begge sjøslagene, og at de fire lokale kongene fra henholdsvis Nordmøre, Romsdal, Sunnmøre og Fjordane falt i striden. Slagene ved Solskjel sies å være de første kjente sjøslagene i norgeshistorien, og var av avgjørende betydning for samlinga av Norge under én Konge.
Mer utfyllende om prosjektet finner du i denne artikkelen skrevet for Aure Historielag sin Årbok 2024. (PDF, 18 MB)