Severdigheter i Aure

Aure kommune har mye flott natur å by på, både til fjells og til havs. Vi har også fine severdigheter det kan verdt å besøke for deg som bor i eller besøker Aure.

Brekka

Et meget vakkert utsiktspunkt på fylkesveien som krysser grensen mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal. Utsikt vestover Årvågsfjorden og videre helt til Kristiansund på klare dager. Stor rasteplass.

 

Dromnes, Aure

Rike funn fra 10.000 år gamle bosetninger (Fosnakulturen). Bomvei til Litlfonna og sti til Storfonna.Utsiktspunkt til 6 kommuner. Storfonna er stikkuttur i 2020. 

 

Tjeldbergodden, Aure

Tjeldbergodden er et av de store industrianleggene i Møre og Romsdal. Gass fra Norskehavet foredles til metanol, LNG og bioproteinprodukter. Det er skiltet vei til utsiktspunkt ved anlegget.

 

Jutulholet, Aure

En stor fjellhule. Det går merket sti fra Finnset til fjellhula og til restene etter et tysk støttepunkt Melland fra 2. verdenskrig. 


 

Støttepunkt Melland

Kystfort fra 2. verdenskrig på nordvestsiden av Skardsøya i Aure kommune (Stützpunkt Melland på tysk).

Den tyske krigsmakten bygget ved hjelp av russiske krigsfanger et gedigent anlegg med 2 kanonbatterier, jernbane, kaserner og diverse luftvernstillinger.

Fortet ble bygget i årene 1943-44 og lå strategisk plassert slik at okkupasjonsmakten hadde full oversikt over innseilingen mot Trondheimsfjorden.

i dag er Støttepunkt et flott og godt tilrettelagt utfartssted i Aure. 

Det ligger parkeringsplass en kort spasertur unna.

Mange av de gamle bunkerne er godt bevart og hele området er bra merket. Det er Melland Forts Venner som står bak både planlegging og gjennomføring av alt vedlikeholdsarbeid som er gjort på Støttepunkt.

Avstand fra Aure sentrum er cirka 20 kilometer.

Stikkuttur i 2019.

 

Foldfjordstraumen, Aure

En av Nord-Europas strieste saltvannstraumer. Når flo og fjære gir maksimal effekt er straumen et fantastisk skue. Gode fiskeplasser fra land.

 

Aure kirke, Aure

Er fra 1924 og er den største trekirken i Møre og Romsdal. Alterskapet er datert 1460. Kirkested siden år 900 (Håkon den Gode). Vakker prestegård fra 1826 ved kirken.

Les mer om alle de tre kirkene (Aure, Stemshaug og Gullstein) i kommunen her!

Solskjel, Tustna

Et slagsted hvor Harald Hårfagre holdt to store slag før han beseiret småkongene på Møre og fikk Møre og Romsdal lagt under det rike som han samlet og som fikk navnet Norge.

 

Kråksundet Sjøbruksmuseum, Tustna

Kråksundet Sjøbruksmuseum har fine samlinger av utstyr og gjenstander som viser kystkulturen og Geitbåten - den lettrodde bruksbåten og skarpseileren som er en stolthet langs langs Nordmørskysten.

 

Aure gamle kommunehus,  Aure

Det gamle kommunehuset i Aure som ble flyttet og nå er gjort om til kafè og kunstgalleri i regi av Aure Kunstlag.

 

Bjønnhammaren, Tustna

Steinalderboplass på Tømmervåg.

 

Kofoedsamlinga

Jordmor Astrid Kofoed har gitt en stor og verdifull samling av gamle bruksting og redskap (fra jordmorsaker til leker) til Aure kommune. Dette er utstilt i Aure gamle prestegård, delvis i eget lokale.

 

Husfesta

Fraflyttet kystgard ytterst på Ertvågøya, lettest tilgjengelig med båt. Gamle hus og kulturlandskap.