Generelle bestemmelser
Betalingsplikt
Den som får utført tjenester etter dette regulativet, skal betale gebyr etter satser og retningslinjer som fremgår av regulativet. Gebyrkravet rettes mot rekvirent hvis ikke annet er skriftlig avtalt. Saksgebyr etter matrikkelloven skal betales selv om saken ikke blir fullført, men etter en redusert gebyrsats.
Dersom rekvirent av forskjellige årsaker har betalt for mye i gebyr, skal kommunen så snart forholdet er klarlagt, tilbakebetale for mye betalt gebyr. Det kan ikke kreves rentetillegg av for mye betalt gebyr.
Hvilket regulativ skal brukes
Gebyrene for arbeider etter matrikkelloven og Lov om eierseksjoner skal beregnes etter det regulativet som gjelder den dato kommunen mottar en fullstendig begjæring/rekvisisjon med videre.
Betalingstidspunkt
Oppmålings- og aktuelle tinglysingsgebyr skal være betalt før det sendes melding til Tinglysingen om registrering i Grunnboka.
For saker hvor gebyr skal beregnes etter medgått tid og kommunens utgifter til sakkyndig bistand, skal kommunen ved forskuddsbetaling skrive ut et foreløpig gebyr i samsvar med gitt overslag. Når kommunens arbeider er fullført, skal kommunen regne ut det endelige gebyret og skrive ut tilleggsregning eller tilbakebetale for mye betalt gebyr.
Også for andre arbeider kan kommunen kreve at gebyret er betalt før kommunens arbeider starter. For arbeider som skal godtgjøres etter brukte timeverk, skal kommunen ved krav om forhåndsbetaling, stipulere gebyret. Til vanlig bør gebyrer som skal utregnes etter brukte timeverk og kommunens utgifter til sakkyndig bistand, utskrives etterskuddsvis.
Ved store oppdrag kan kommunen skrive ut regning på utførte deler av arbeidet, men ikke oftere enn månedsvis.
Klage på gebyrfastsettelse eller søknad om helt eller delvis fritak for å betale gebyr, medfører ikke utsettelse av betalingsfrist.
Urimelige gebyr
Dersom gebyret er urimelig høyt i forhold til det arbeidet og de kostnadene kommunen har hatt, skal rådmannen eller den han/hun har gitt fullmakt, av eget tiltak fastsette gebyret ihht de prinsipper som er lagt til grunn, medgått arbeidstid og de kostnadene kommunen har hatt.
Fullmaktshaver kan under samme forutsetninger og med bakgrunn i grunngitt søknad fra den som har fått krav om betaling av gebyr, fastsette et redusert gebyr.
Fritak for gebyr
Når særlige grunner tilsier det, kan kommunen helt eller delvis gi fritak for betaling av kommunale gebyrer i konkrete saker.
Klage
Fylkesmannen er klageinstans for enkeltvedtak gjort i medhold av dette regulativet. Klage på gebyrfastsettelse eller søknad om helt eller delvis fritak for å betale gebyr, medfører ikke utsettelse av betalingsfrist. Det er ikke adgang til å klage på kommunestyrets vedtak om gebyrregulativ. Ved klage skal forvaltningslovens regelverk følges. Klagefristen er 3 uker, jfr. Matrikkellovens § 46.
Avbrutt arbeid
Når en rekvirent forårsaker at kommunens arbeid må avbrytes eller avsluttes før det er fullført, skal det betales en andel av tilhørende gebyr tilsvarende det kommunen har eller må utføre.
Endring av regulativet eller gebyrsatsene
Endringer av gebyrregulativet vedtas av kommunestyret, normalt i forbindelse med kommunestyrets behandling av budsjettet for kommende år. Satsene reguleres i samsvar med Statens kartverks indeks for kart- og oppmålingsarbeid. Ved nevnte regulering skal satsene avrundes til hele 10 kroner.
Gebyr til statlige etater
Der kommunen skal kreve inn gebyrer til statlige etater for saker etter dette regulativet, skal utskriving og innkreving av statlige og kommunale gebyr skje samordnet. Kostnader som kommunen påføres i forbindelse med innhenting av relevante opplysninger i forbindelse med oppmålingsforretning, viderefaktureres rekvirenten.
Om frister i saker som krever oppmålingsforretning
I saker som krever oppmålingsforretning, har kommunen etter Matrikkelforskriften § 18, en frist på 16 uker til å gjennomføre oppmålingsforretning og fullføre matrikkelføring. Dersom kommunen oversitter denne fristen kan rekvirent kreve at oppmålingsgebyret avkortes med 1/3 og ytterligere 1/3 dersom tidsfristen oversittes med nye 8 uker. For månedene desember, januar, februar og mars gjelder ikke fristen. Hvis det ut over denne fristen ikke er mulig å utføre oppmålingsforretning pga snømengde, tele eller andre forhold som gjør arbeidet vanskelig, kan fristen forlenges etter nærmere vurdering i den enkelte sak.
Når det er nødvendig med tillatelse etter plan- og bygningsloven eller seksjoneringsvedtak for å få saken matrikkelført, løper ikke fristen før tillatelsen eller vedtaket foreligger. Fristen forlenges for den tiden som går med til tinglysing og supplering av opplysninger fra rekvirenten. Fristene løper ikke når føringen blir påklaget eller når føringen er avhengig av avgjørelse i klagesak.
Gebyrer for arbeider etter matrikkelloven
Etter lovens § 32, forskriftene § 16.
Grunngebyr
Oppretting av matrikkelenhet
Oppretting av ny grunneiendom og festegrunn
Med tilleggsareal menes et areal som grenser inn til eksisterende parsell (tomt). Det er en forutsetning at tilleggsarealet skal slås sammen med denne slik at disse etter sammenslåing utgjør en sammenhengende teig.
Matrikulering av eksisterende umatrikulert grunn
Oppmåling av uteareal til eierseskjon, gebyr per eierseksjon
Oppretting av anleggseiendom
Registrering av uregistrert jordsameie
Oppretting av matrikkelenhet uten fullført oppmålingsforretning
Gebyr etter oppretting av matrikkelenhet etter 9.2.3.1, 9.2.3.2, 9.2.3.4 og 9.2.3.5 I tillegg kreves et gebyr på kr. 1.500,-
Avbrudd i oppmålingsforretning eller matrikulering
Gebyr for utført arbeid når saken blir trukket, må avvises, ikke lar seg matrikulere på grunn av endrede hjemmelsforhold eller av andre grunner ikke kan fullføres, settes til 1/3 av gebyrsatsene etter 9.2.2 og 9.2.3
Grensejustering
Grensejustering for eiendomstypene grunneiendom, festegrunn og jordsameie
Ved gebyr for grensejustering kan arealet for involverte eiendommer justeres med inntil 5% av eiendommens areal (maksimalgrensen: 500 m2 ). En eiendom kan imidlertid ikke avgi areal som i sum overstiger 20% av eiendommens areal før justeringen. For grensejustering til veg- eller jernbaneformål kan andre arealklasser gjelde.
Grensejustering for eiendomstypen anleggseiendom
For anleggseiendom kan volumet justeres med inntil 5 % av anleggseiendommens volum, men den maksimale grensen settes til 1000 m3 .
Arealoverføring
Arealoverføring for eiendomstypene grunneiendom, festegrunn og jordsameie
Ved arealoverføring skal oppmålingsforretning og tinglysing gjennomføres. Arealoverføring utløser dokumentavgift. Dette gjelder ikke arealoverføring til veg- og jernbaneformål
Arealoverføring for eiendomstypene grunneiendom, festegrunn og jordsameie
Arealoverføring for eiendomstypen anleggseiendom
For anleggseiendom kan volum som skal overføres fra en matrikkelenhet til en annen, - ikke være registrert på en tredje matrikkelenhet. Volum kan kun overføres til en matrikkelenhet dersom vilkårene for sammenføying er til stede. Matrikkelenheten skal utgjøre et sammenhengende volum.
Kartlegging av eksisterende grense der grensen tidligere er koordinatbestemt ved oppmålingsforretning
Kartlegging av eksisterende grense - koordinatbestemt
Kartlegging av eksisterende grense der grensen ikke er koordinatbestemt / klarlegging av rettigheter
Kartlegging av eksisterende grense - ikke koordinatbestemt
Forandringer i grunnlaget for matrikkelføring av saken
Gjør rekvirenten under sakens gang forandringer i grunnlaget for matrikkelføring av saken, opprettholdes likevel gebyret
Utstedelse av matrikkelbrev - gebyr fastsatt av Statens kartverk
Gebyrer for arbeider etter lov om eierseksjoner (§ 7)
Begjæring om seksjonering/ reseksjonering av en eiendom
Attester og lignende, og tjenester som skal betales etter medgått tid
Attester og lignende
For registerutskrift, ekstra protokollutskrift, for attest og lignende som krever mer enn et halvt timeverk, kan det kreves gebyr etter medgått tid og satser i punkt 9.2.1.
Timepris
For gebyr som skal beregnes etter medgått tid, jfr. regulativet, skal en bruke følgende timesatser:
Timepris kart- og oppmålingstjenester - attester og lignende
Gebyrer for arbeider etter plan- og bygningsloven (§ 109)
Gebyr i samsvar med kommunens «Geovekstavtale»
Priser for beliggenhetskontroll av tiltak etter plan- og bygningsloven
For beliggenhetskontroll av bygninger og andre tiltak etter bestilling beregnes pris etter medgått tid. Minstegebyr settes til to timers feltarbeid landmåler (2.560,-). Evt. materiell og/eller utgifter til kjøring kommer i tillegg
Kart til plan-, prosjekterings- og dokumentasjonsarbeider
For kopi av digital kartbase (vektordata) levert på digital form (diskett, CD eller e-post): Prisberegning utføres ved hjelp av kartverkets priskalkulator. Påslag til kommunen 33%. Minstegebyr kr. 800.
Gebyr for plott / utskrift større enn A3:
Ved tilpassede plott kan det i tillegg kreves gebyr etter medgått tid – minimum en halv time kontorarbeid.