Ormsetsamlinga er nå digitalisert

Bildematerialet etter fotograf Hans Ormset er en unik skatt i Aure kommune. Eier av dette arkivet er fotografens barnebarn, Einar Ormset. Nå har Einar digitalisert fotosamlinga, og vil gjerne ha tilbakemeldinger fra andre som kan ha kommentarer knytta opp mot de enkelte bilde som er lagt inn i arkivet.

Fotograf Hans Ormset begynte tidlig på 19-hundretallet å ta bilder i Aure og omegn. Bilder av personer, grupper av personer og ulike landemerker og hendelser som var viktig på den tida. Til sammen finnes over 5.000 bilder som er knipsa av fotograf hans Ormset.

Mye jobb

Einar Ormset har periodevis jobba mye med arkivet, for å få system i glassplater og film. Som nå har resultert i et digitalt arkiv. Et arbeid som er gjort i samarbeid med Aure kommune. En egen hjemmeside er nå på plass under navnet ormsetfoto.no. Her kan alle interesserte nå klikke seg fram, for å kikke på de ulike bildene.

Kommentarer til bildene

Noe Einar Ormset er opptatt av er å gjøre arkivet enda bedre.
- I dette bildearkivet er det lagt inn et kommentarfelt, hvor de som måtte vite noe om navn, hendelser og steder bildene er tatt kan legge inn det de vet. Er ikke ute etter lange avhandlinger, men det som kan være relevant for hvert enkelt bilde. I arkivet er det også en søkefunksjon, og jo mer presis man kan være for hvert enkelt bilde, jo enklere blir det å søke seg fram til det man måtte lete etter, sier Einar Ormset.

Noe gjenstår

Ennå er ikke alle bildene lagt inn, men de gjenstående vil bli gjennomgått fortløpende.
- Noe som var vanlig før i tida, var å ta bilder fra såkalte likskuer. Ikke sikkert at alle disse blir lagt ut. Vil uansett bruke tida framover til å gjøre arkivet så bra som det lar seg gjøre.

Glad

Aure kommune er glad for at det nå blir et tilgjengelig digitalt fotoarkiv etter Hans Ormset.
- Her har nok Aure kommune noen doser med litt dårlig samvittighet å kvittere ut. Verdien av et slikt arkiv er formidabelt. Ambisjonene om å få samlinga bedre fram i lyset har vært til stede i lang tid. At Einar tar på seg denne jobben er vi meget glad for, sier enhetsleder for kultur og næring, Ivar Torset.

Opphavsrett

Noe som blir presisert av Aure kommune er at samlinga eies og drives av Einar Ormset.
- Vi ser at bildene brukes i ulike sammenhenger. Aure kommune har avtale om bruk av bilder, men også her syndes det nok litt i forhold til kildeopphav og kreditering av fotograf. Vi ser at det på facebook også er mange av bilder som legges ut med jevne mellomrom. Nå vil vi prøve å ha litt orden i sakene. Einar har brukt mye tid på dette, og for det meste er jobben gjort på fritida og som en hobby, sier Torset.