Kildesortering av tekstiler, klær og sko i Aure kommune

NRK framstiller at det ikke er egne avfallsordninger for tekstiler i Norge. Dette stemmer ikke. Mange kommuner, deriblant Aure (gjennom ReMidt iks) legger til rette for kildesortering og separat behandling av tekstiler, klær og sko som vi forbrukere ønsker å kvitte oss med.

Tekstiler, klær og sko

Det er ressurskrevende og miljøbelastende å produsere tekstiler og klær. Uansett hva klærne er laget av, er det beste å levere de til gjenbruk for å spare miljøet for produksjon av enda mer tekstiler. Klær kan enten gå til ombruk, reparasjon, redesign eller få nytt liv som noe helt annet. På denne måten tar vi vare på materialene som allerede er produsert. Alle typer tekstiler kan leveres til mottak for tøy/tekstiler. De må være rene, tørre og uten lukt ved innlevering. Sko skal ikke være ødelagt eller utslitt, men trenger ikke å være vasket. Du kan også levere inn enslige sko.

Slik gjør du det

1. Ha en fast plass der du samler tekstiler, klær og sko.
  2. Lever i sammenknyttet sekk/pose i Fretex-boksene på Leira (bak tidl. Bunnpris) eller Kjelklia (rett utom gjenvinningsstasjonen).

Ja takk

• Skitne og våte tekstiler
  • Ødelagte og utslitte sko

Hva gjør du med…

• Klær og tekstiler som ikke kan rengjøres?

Små mengder tekstiler og klær som ikke kan rengjøres kastes i restavfallet. Større mengder leveres du til en gjenvinningsstasjon.

• Klær, tekstiler og sko med malingsflekker?

Så lenge klærne er rene og tørre kan de leveres inn i tøyinnsamlingen, også om de har malingsflekker eller andre flekker som ikke går bort.

• Syntetiske klær?

Syntetiske klær er klær produsert med stoffer som nylon, akryl eller polyester, og inneholder dermed plast.  Slike klær avgir mikroplast ved vasking. Vask de så lite som mulig og skaff en vaskepose eller filter på vaskemaskinen som fanger opp mikroplast (nyere maskiner kommer ofte med filter).

Informasjon om sortering av husholdningsavfall i Aure kommune