Viktige nyheter og prosjekter fra kommunene
Ingrid Ovidie Rangønes, leder for Nordmøre IPR, ønsket de folkevalgte, samfunnsplanleggere, kommunedirektører og andre hjertelig velkommen til denne samlingen som fant sted i auditoriet på Campus Kristiansund. Hver enkelt kommunes ordfører fikk fem minutter til å presentere “Godt nytt” fra egen kommune.
Kristiansund: Kjell Neergaard, ordfører i Kristiansund, fremhevet byens mange pågående prosjekter, inkludert Campus Kristiansund, Normoria og utviklingen av nye skoler og brannstasjon. – "Vi er en stor utbyggingsaktør, og det er viktig å satse på både infrastruktur og velferd," sa Neergaard. Han understreket også betydningen av KBK for byens identitet og fellesskap.
Aure: Ordfører Hanne Berit Brekken trakk frem flere store satsinger i Aure kommune, blant annet etableringen av en ny ungdomsklubb og en hurtigladestasjon. Næringslivet blomstrer, med utvidelser fra aktører som Salfjord og MOWI. – "Vi ser fremover mot lysere tider," sa Brekken, og roste kommunens prestasjoner innen idrett og kultur.
Averøy: Averøy kommunes ordfører, Ingrid Ovidie Rangønes, trakk frem feiringen av kommunens 60-årsjubileum med å markere en positiv befolkningsvekst til 6000 innbyggere. Befolkningsveksten er takket være tilflytting. Framsnakkingsfestivalen og oppføringen av en ny idrettshall ble trukket frem som eksempler på lokal innsats og dugnadsånd. -Og Averøy kommune ble kåret til den nest beste maritime kommunen i landet, en viktig hendelse for å få vist oss frem som den gode maritime kommunen vi er avslutter ordføreren.
Gjemnes: Ordfører i Gjemnes, Knut Sjømæling, ser fremover med planer om nytt sykehjem, boligutvikling og sentrumsutvikling i Batnfjord. Kommunen tilbyr også eiendomsskattefritak i tre år for å stimulere til boligbygging.
Smøla: Ordfører Svein Roksvåg på Smøla trakk frem at det bygges for fremtiden med et stort omsorgsboligprosjekt som skal stå ferdig i november 2025. Dette er det største prosjektet i kommunens historie og vil styrke helse- og omsorgstilbudet.
Sunndal: Ståle Refstie, som er ordfører i Sunndal kommune, imponerte med nyheter om kollektivtransport og infrastruktur, inkludert nye bruer og investeringer i kraftsektoren. Ordføreren kunne også stolt fortelle at Sunndal folkebibliotek er nominert til årets folkebibliotek.
Surnadal: Ordfører Hugo Pedersen i Surnadal kommune ønsket å sette friluftsliv og folkehelse i fokus. Trollheimen og de lokale alpinbakkene brukes aktivt for å skape bolyst og styrke folkehelsen. Ordføreren trekker også frem betydningen av frivillighet og samhold i sine mange aktiviteter. Ordføreren var også veldig glad for at de hadde rekruttert ny kommunedirektør og ville i samme slengen skryte av jobben som alle kommunedirektører i regionen gjør.
Tingvoll: Ordfører Ingrid Waagen i Tingvoll kommune ønsket å fremheve tekstilmiljøet i kommunen. Med sitt sterke tekstilmiljø har Tingvoll satt fokus på bærekraftig tekstilindustri. Kommunen kan vise til fem tekstilbedrifter som er med på å utvikle nye, innovative produkter. Dette er bedrifter som per i dag lever av tekstilproduksjon.
Slalombakken i Surnadal
Ingunn Strand, Kristiansund kommune
Ordfører Hugo Pedersen i Surnadal kommune loddet ut 2 dagskort til slalombakken i Surnadal. Dette gjorde han blant annet for å skape blest om Friluftslivets år.
Kommunale rammevilkår i fokus
Leder for kommunal- og forvaltningskomiteen, Lene Vågslid, deltok digitalt for å snakke om kommunenes rammevilkår. Hun trakk frem fire hovedområder: kommuneøkonomi, det nye inntektssystemet, behovene som finnes i kommunene, og utfordringene med å bosette flyktninger. Mange av de folkevalgte stilte gode og relevante spørsmål, noe som bidro til en fruktbar dialog.
Regional utvikling i knappe tider
Fylkesvaraordfører Anne Marie Fiksdal fremhevet fylkeskommunens rolle som regional utviklingsaktør, spesielt i en tid med stramme ressurser. Hun berømmet samarbeidet på Nordmøre og oppfordret til å fortsette å stå samlet: -Samarbeidet dere har på Nordmøre er et eksempel til etterfølgelse. Hun understreket også betydningen av det som skapes i regionen og behovet for en sterkere felles innsats.
Campus Kristiansund – en motor for vekst
Roland Mauseth presenterte utviklingen av Campus Kristiansund og dens betydning for utdanning, forskning og innovasjon. Med mer enn 900 studenter og en unik samarbeidsmodell mellom offentlige og private aktører, er campus blitt en viktig drivkraft for regionen. Mauseth pekte på at nasjonal synlighet og videre vekst er essensielt: -Campus styrker Kristiansund som regionsenter og bidrar til vekstkraft gjennom attraktivitet.
Kraften i de mange hoder
Ingunn Strand, Kristiansund kommune
Roland Mauseth snakket om ståa på Campus Kristiansund og hva den enkelte kan bidra med av ambisjoner for videre utvikling.Ingunn Strand
Samfunnsplanlegging og politisk aktivitet
Aksel Hagen delte sine refleksjoner om betydningen av desentralisert struktur og samfunnsplanlegging. Han understreket at planlegging er en politisk aktivitet som bør holdes på et nødvendig nivå. Hagen trakk frem fagskolens viktighet og viktigheten av å sikre fritidspolitikerens rolle: -Det representative demokratiet må fungere.
Kommuneplanens samfunnsdel og koblingen til økonomiplanen var temaet til kommunedirektør i Sunndal kommune Bjørn Flemmen Steinland sammen med samfunnsutvikler Malene Aaram Vike.
Videre samarbeid for Nordmøre
Kommunedirektør Birgit Eckhoff fra Smøla understreket betydningen av det tett og gode samarbeidet som er mellom kommunedirektørkollegiet på Nordmøre. Hun fortalte at det forhåpentligvis ville komme en sak på politikernes bord i alle kommuner i løpet av første halvår i 2025 som omhandler en felles interkommunal rammeavtale. En slik avtale vil legge retningslinjer for forpliktende interkommunalt samarbeid og samfunnsutvikling i Nordmørskommunene. Dette vil være en interkommunal rammeavtale som vil bli et viktig verktøy for å styrke samarbeidet, samtidig som kommunene kan opprettholde sitt selvstyre.
Nordmørsstrategien mot 2025
Avslutningsvis snakket Ingrid Ovidie Rangønes, leder for Nordmøre IPR, om regionens strategi frem mot 2025. Hun fremhevet betydningen av å bygge tillit og heie på hverandre for å styrke felles gjennomslagskraft. Blant temaene som også ble trukket frem var samferdsel, prehospitale tjenester og rekruttering.
– Nordmørsstrategien handler om å løfte hverandre og være aktive og proaktive, sa Rangønes.
Dagen ga et tydelig signal om viktigheten av samarbeid og helhetlig tenkning for å møte utfordringene og utnytte mulighetene som ligger foran alle kommunene på Nordmøre. Med felles innsats og en samlet strategi kan regionen styrke sin posisjon og sikre vekst og utvikling for innbyggerne.
Artikkelen er lånt av Kristiansund kommune. Den er laget med bruk av verktøyet ChatGPT.